Aklınızdaki Soruları Bize Sorabilirsiniz
Soru / Cevaplar
Makaslarınız nasıl bilenir?
Sipariş etmiş olduğunuz makas ve penslerinizi, elmas bileme tekniği ile alanında profesyonel
ustalarımız el işçiliğini kullanarak yapılır.
Elmas bileme nedir?
Elmas bileme, kullanılan el aletinin elmas kaplı bileme diskiyle ya da elmas tozunun kullanılarak bilenmesine denir. Elmas bileme yapılırken metal en az şekilde aşınır ve aletin kesici kenarı asşırı şekilde ısınmaz, metal sertliğini korur. Dolayısıyla keskinliği uzun süre devam eder.
El eyesi ile pens bilenmez. Kesici iç yüzeyin pürüssüz ve mükemmel olması gerekir. Eye ile bunu yapmak mümkün değildir.
Kullandığınız özel makas ve penslerinizi kasap, bıçak bileylemecilerine değil, işinde eğitimli ve uzman kişilere bırakın.
Motorlu bileme taşı ile makas bilenir mi?
Piyasada bileme yapanların çoğunluğu motorlu taş ile bileme yapmaktadır. Ancak taş motorlarının devir hızı ortalama 2800 devir/dakika olduğundan bileme esnasında bilenen alet fazla ısınmaktadır. Kontrolsüz bu ısı ise metalin sertliğinde ve görüntüsünde olumsuz etkiler yapmaktadır.
Taş motorlarında esneme neredeyse sıfır olduğundan hassas materyallerin bilenmesinde güzel netice almak neredeyse imkânsız olmaktadır.
Taş motorları için tasarlanan bazı açı ayar aparatları bulunsa da, istenilen bileme açısını vermek çok başarılı olmamaktadır.
Eğe, taş veya motorlu bileme taşıyla bilenen makasların bozulan ağzı tamir edilebilir mi?
Taş motorlarında veya eğe gibi elle yapılan bilemelerde aşındırma gücü yüksek olduğundan kontrol edilemeyen şekil bozuklukları meydana gelmektedir.
Tahribat çok fazla değilse, 2000 kuma varan incelikteki özel bileme aparatlarımızla, daha önce yapılan hataları düzeltebiliyoruz. Yapılan bileme hatasının büyüklüğüne göre makasların ucunda veya bıçakların ağzında birkaç milim kısaltma veya tesviye olabiliyor. Bundan dolayı özellikle ilk yapılacak bilemelerde, yüksek devirli ve 1000 kumun altındaki bileme materyalleriyle biletmemeye özen gösterilmelidir.
Kesmeyen bir makas ilk günkü kadar keskin olabilir mi?
Kullanmakta olduğumuz özel makine ve materyaller ile ürünün ilk halinden daha iyi bileme yapılabilmektedir.
Makas bilenir mi?
Hemen her makas bilenir. Ancak Efile (ara) makaslarının iki tarafı da tırtıklı veya dişli olanları çok iyi bilenemez, bilense de istenilen performans elde edilemez. Halk arasında lazer ağızlı denilen makaslar da aynı şekilde bilenemez, ağızları düz şekilde bilenebilir.
Eğe ile makas bilenir mi?
Yüksek performans beklenilmeyen makaslar eğe ile bilenebilir. Evde kullanılan, kağıt ve kumaş kesmeye yarayan, fazla hassasiyet ve performans gerektirmeyen makasları ince dişli eğe ile keskinleştirmek mümkündür. Bunun için makas bir aparatla sabitlenmeli sonra istenilen sabit açıyla eğeleme işlemi yapılmalıdır.
Sağlık sektörü ve kuaförlük hizmetinde kullanılan makaslar gibi hız ve hassasiyet gerektiren ürünler kesinlikle eğe ile bilenmemelidir.
Kesmeyen bir makas ilk günkü kadar keskin olabilir mi?
Kullanmakta olduğumuz özel makine ve materyaller ile ürünün ilk halinden daha iyi bileme yapılabilmektedir.
Makası hangi sıklıkta biletmek gerekir?
Makas biletmenin belirli bir periyodu olmaz. Makasın kalitesine, kullanım sıklığına, kullanım şekline, makasın düşme veya çarpmaya bağlı zarar görüp görmemesine bağlı olarak biletme ihtiyacı ortaya çıkar.
Makaslar ne zaman bileme veya bakıma ihtiyaç duyar?
Makas ucu (Tip) özellikle ince telli saçları çekmeye başlamış ise,
Makas ağızlarının keskinliği bozulmuş ve saçları kaydırmaya başlamışsa.
Makasın ara açıklığı bozulmuş ve içten yenmeler olmuşsa.
Makasın ağızları arasındaki kamber açısı bozulmuş ise, makas çok keskin olsa bile sıkıştırma tam olmadığı için saçı kesmeme veya katlama problemleri olur.
Makas kapatıldığında tam kapanmıyor veya diğer makas bıçağının sırt seviyesini aşıyor ise.
Doğru şekilde bilemesi yapılmış makas nasıl muhafaza edilmelidir?
Sürtünmeyi ve aşınmayı azaltmak için özellikle makas göbeğinin yağlanmasına dikkat edilmeli.
Ağzı açık ve üst üste atılmış şekilde muhafaza edilmemeli; mümkünse ağızları temiz, kapalı ve ayrı ayrı konulmalı.
Tıraş işlemi sonrası yumuşak bir bez veya güderi ile temizlik yapılmalı. Temizlik, gövdeden uca doğru aynı zamanda dıştan içe doğru olmalı.
Saç harici şeyler kesilmemeli. Özellikle mukavva, kağıt.
Makas bıçakları çapraz esnetildiğinde uçların açıklığı 2-3 milimetreden daha fazla olmamalı.
Ucu kırılan makas tamir edilebilir mi?
Ucu kırılan makas ancak ucu kısaltılarak tamir edilebilir. Bunun için de düzeltildiğinde yeterli bıçak uzunluğuna sahip olması gerekmektedir.